Tikkuurila

Kaip išsirinkti šaldytuvą

Šaldytuvas kaip išsirinkti

Talpumas ir dydis

Pirmiausia apsispręskite, kokios talpos šaldytuvas bus reikalingas – ji svyruoja nuo 45 iki 600 litrų naudingojo tūrio, galima rasti ir 800 l gigantų. Taip pat gali būti svarbūs ir buitinės technikos išmatavimai, nes ne kiekvienas gali tilpti nedideliame kampe, o taip pat ne kaip atrodys ir nesuderinti su baldais matmenys.

Europos gamintojai dažniausiai laikosi standartų – šaldytuvų gylis yra 60-62 cm, plotis – 60 cm, o aukštis – nuo 160 iki 200 cm. Azijos gamintojai dažnai siūlo ir platesnius gaminius.

Renkantis šaldytuvą taip pat įvertinkite savo mitybos įpročius, apsipirkimų dažnumą, polinkį kaupti maistą, taip pat virtuvės dydį, išplanavimą. Mažesni šaldytuvai turintys vienas dureles ir šaldytuvo viduje įrengtą šaldymo kamerą tiks dažnai namie nebūnantiems, nedaug gaminantiems žmonėms. Didesni šaldytuvai paprastai turi atskirą šaldiklį, kuriame galima ilgą laiką išlaikyti didesnį kiekį šaldytų produktų. Šaldiklis gali būti įrengtas šaldytuvo apačioje arba viršuje, o taip pat ir šone.

Vidaus erdvės

Išsirinkę reikiamo dydžio šaldytuvą, nepamirškite žvilgtelti į vidų ir pamėginti įsivaizduoti, kaip jame atrodys jūsų dažniausiai vartojami maisto produktai. Tikriausiai pageidaujate, kad produktai būtų tvarkingai sudėlioti, kiekvienas rastų savo vietą.

Svarbu, kad šaldytuvo lentynų bei durų vonelių padėtį būtų galima keisti ir reguliuoti. Atkreipkite dėmesį, ar yra specialiai buteliams laikyti pritaikytos plastmasinės „šukos”, jų dėka buteliai nesidaužo vienas į kitą, neiškrenta. Šaldytuvo lentynėlės g aminamos iš stiklo, plastiko ar vielos. Patvariausios ir patogiausios yra lentynos iš grūdinto stiklo, jos išlaiko net 25 kg svorį, sunkiai dūžta, nesibraižo. Atkreipkite dėmesį ar lentynų pakraščiuose pritvirtinti plastikiniai rėmeliai – jie sulaiko išs iliejusį skystį, kad nelašėtų ant apačioje esančių produktų.

Šaldytuvo durelėse lentynėlės turėtų būti tokios, kad jose būtų galima sutalpinti skirtingų dydžių produktus, lentynėlių aukštį galėtumėte lengvai reguliuoti ar visiškai jas išimti. Naudinga yra ir durų atidarymo krypties keitimo galimybė, diegiama ir visuose šaldytuvų „Snaigė” modeliuose. Perstačius baldus ar persikėlus gyventi į kitą vietą patogesnį atidarymą bus galima išspręsti akimirksniu, nereikės ieškoti naujo modelio šaldytuvo.

Labai svarbu, kad vidinės šaldytuvo sienelės būtų lygios, o garintuvas, palaikantis tolygų šaltį ir optimalią drėgmę visame šaldytuve, būtų įmontuotas į sienelę. Taip bus lengviau tvarkytis – lengviau nusivalo sienelės, ant jų nesikaupia nešvarumai.

Esant problemoms dėl elektros tiekimo sutrikimo, svarbus rodiklis yra temperatūros kilimo laikas dingus elektros srovei. Kuo šis laikas ilgesnis, tuo geriau – maisto produktai ilgiau neatšyla, todėl nepraranda maistinių savybių, dingus elektros srovei. Patariama rinktis šaldytuvą, kurio vidutinis temperatūros kilimo laikas siekia 17-19 val.

Šiuos duomenis gamintojai visada nurodo gaminio naudojimo instrukcijoje. Pavyzdžiui, „Snaigės” šaldytuvų temperatūros kilimo laikas siekia 20 val.

Daugiau šalčio

Šiuolaikiniuose šaldytuvuose temperatūrą galima reguliuoti nuo 0 iki +10 C laipsnio tikslumu nepriklausomai ar šaldytuvas valdomas mechaniniu būdu (termoreguliatoriaus rankenėle) ar elektronikos pagalba. Šaldymo sistemoje sumontuoti jautrūs temperatūros davikliai, kurie, esant temperatūros kaitai, pasirūpina, kad kompresorius būtų įjungtas arba išjungtas.

Jei reikia sušaldyti didelį kiekį šviežių produktų ir norite, kad jie išlaikytų kuo daugiau vertingų savybių, bendrovės „Snaigė” specialistai rekomenduoja rinktis modelį, turintį greito sušaldymo režimą. Ši funkcija neleidžia kilti ir jau sušaldytų produ ktų temperatūrai.

Tinkamai sušaldyti produktų paprastoje šaldytuvo kameroje, kur šaltis siekia apie 12 laipsnių, negalima.

Tam tiktų šaldikliai ir dviejų durų šaldytuvai-šaldikliai su atskira šaldymo kamera, turintys ne mažesnę kaip 4 žvaigždučių kategor iją. Žvaigždučių skaičius rodo šaldiklių bei dviejų kamerų šaldytuvų-šaldiklių palaikomą temperatūrą kameroje.

Efektyviausi yra 4 žvaigždutes turintys prietaisai – juose temperatūra ne didesnė nei minus 18 C arba šalčiau, tad galima sušaldyti didelį kiekį šviežių maisto produktų ir juos išlaikyti iki 15 mėnesių. Naujosios „Snaigė Ice Logic” linijos modeliai turi ir ypatingai greito sušaldymo režimą. Jų šaldikliuose temperatūra nukrenta iki 25 laipsnių šalčio ir daugiau – taip galima dar greičiau sušaldyti maisto produktus.

Kuo greičiau produktai sušąla, tuo mažiau praranda maistinių savybių bei būna skanesni atšildyti. Labai patogu, jei šaldiklyje yra specialus stalčius ar skyrius greitai sušaldyti smulkius maisto produktus.

Verta atkreipti dėmesį ir į prietaiso sušaldymo pajėgumą, kuris nurodo, kokį kiekį produktų galima sušaldyti vienu kartu. Skirtingų gamintojų analogiškų šaldiklio tūrių gaminių sušaldymo galingumas gali skirtis apie 2,5 karto (pvz., nuo 5 iki 12 kg).

Šaldiklio klasė pagal mažiausią temperatūrą

(*) – iki -6 C temperatūra, užšaldytus produktus galima laikyti iki savaitės.

(**) – iki -12 C temperatūra, užšaldytus produktus galima laikyti iki mėnesio.

(***) – iki -18 C temperatūra, užšaldytus produktus galima laikyti iki trijų mėnesių, užšaldyti šviežius produktus.

(****) – žemesnė kaip -18 C temperatūra, užšaldytus produktus galima laikyti iki metų.

Daneka

REKOMENDUOJAME